Norveç dünyanın en büyük morina stokuna sahiptir ve morina Norveç balıkçılığı için ekonomik açıdan en önemli ve yaygın türdür.
Morina, uzun gövdesi, büyük kafası ve yiyecek aramada kullanılan belirgin çene bıyığıyla nitelendirilir. Deniz dibinde ya da dibe yakın yaşayan bir taban balığı olsa da daha büyük morinalar açık denizde de yaşabilir.
Norveçte başlıca 2 tip morina bulunur: kıyı boyunca sığ suların dibinde yaşayan yerleşik kıyı morinası, ve Barents Deniz’inde olgunlaşıp Norveç kıyılarına yumurtlamak için gelen kuzeydoğu Arktik morinası – bu, yerel halk tarafından Skrei denilen tiptir. Norveçte yakalananların %90’ı kuzeydoğu Arktik morina stoklarından yani Barents Denizinin soğuk ve berrak sularında yetişen morinalardan oluşur. Bir morina 40 yaşına kadar yaşayabilir.
Yabanda av
Morina balıkçılığı tüm yıl boyunca devam etse de morinanın Ocak’tan Nisan’a kadar süren yumurtlama döneminde zirveye ulaşır. Morinaların yumurtladığı başlıca bölgeler ise Lotofen ve Vesterålen’dir. Dip trol ağı, danimarka ığrıpı, parakete, galsama ağı, balık sepeti ve olta dahil olmak üzere birçok çeşitli yöntem kullanılarak yakalanır. Morina esasen yabanda avlanır ancak küçük bir oranı balık çiftliklerinde yetiştirilir.
Ürünler
Taze ve donmuş dilimler, fileto ya da bütün balık halinde satılır. Ayrıca tuzlanmış veya kurutulmuş olarak da satılır.
Doğal Besinleri
Balık ve kabuklular
Besin değerleri
Cılız bir balık olan morinanın zengin olduğu besinler:
- Vücuttaki her hücreyi oluşturan ve koruyan Protein.
- Vücutta kemiklerin bakımını yapıp güçlenmesini sağlayan kalsiyumun dengesini korumada gerekli olan D vitamini.
- Kırmızı kan hücreleri de dahil olmak üzere yeni hücre üretiminde vücut için önemli olan ve kansızlığı önlemeye yardımcı olan B12 vitamini.
- Vücuttaki zararlı kimyasal süreçlerle savaşan enzimin önemli bir parçası olan Selenyum.
Besin değeriyle ilgili daha fazla bilgi için; http://nifes.no/en/prosjekt/seafood-data/